Hónapok óta spenótot hajkurászok a piacon, ugyanis mire én szombat
kora délután, zárás előtt képes vagyok kivánszorogni a Vásárcsarnokba,
addigra rohadt salátán kívül sok zöld növényt már nem látni ott.
Csodákra képes a korábban kelés, legutóbb végre találtam friss spenótot.
:)
Néhai TvPaprikánkon fű-fa-virág ilyen spenótos köretet főzött egy
időben, nyilván mert nagyon jól mutat és remekül el lehet adni
gigaegészséges csodának, nekem meg azóta ez járt a fejemben, mint "ne
csak krumplit együnk már" törekvés.
A csirkemellbe akármit bele
lehet tekerni, most épp a szárított paradicsom tetszett meg az Ázsia
Bt-ben, a póréhagyma pedig mindig jó.
Csirkegöngyöleg:
- 1 nagyobb csirkemellfilé
- 4-5 szem aszalt paradicsom
- 1 póréhagyma
- mustár
- só, bors
1. A
csirkemellből lapos szeletkéket próbáltam varázsolni, amit vagy egy jó
éles késsel, vagy hosszas lapogatással és toldozgatással érhetünk el.
Nagyjából fél-egy centi vastag szeleteket kellene kapni.
Az aszalt paradicsomot forró vízzel felöntöttem, és addig hagytam állni, amíg előkészítettem a többi alapanyagot.
2. A
póréhagymából a göngyöleg szélességének megfelelő hosszúságú darabokat
vágtam, amiket aztán négyfelé szeleteltem, hogy bele lehessen csavarni a
csirkemellekbe.
A szeletek mindkét oldalát
sóztam és borsoztam, majd az egyik oldalukat megkentem mustárral,
rátettem 1-1 lecsöpögtetett paradicsomot és hagymacsíkot. Feltekertem a
szeleteket, és fogpiszkálóval/hústűvel rögzítettem őket.
3. Forró
serpenyőben kevés olívaolajon nagyjából körbepirítottam a
tekervényeket, majd jénaiba tettem őket, kicsi olajat öntöttem alájuk,
és forró sütőben készre sütöttem őket, ami nagyjából 20-25 perc.
4. Én
kukoricaágyon sütöttem meg a tekercseket (egy doboz konzerv kukorica,
1,5 dl tejszín, só, bors, maradék paradicsom és póréhagyma), de ezt nem
fotóztam le külön, igazából biztonsági köret volt, ha nem lesz elég vagy
jó a spenót.
Tejszínes spenót:
- 30 dkg megmosott, lecsepegtetett friss spenót
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- só, bors, szerecsendió
1. A spenótlevelekről letépkedtem a szárakat, a fokhagymát pedig lereszeltem.
2. Kis
lángon felolvasztottam a vajat, átfuttattam rajta a fokhagymát, sóztam,
borsoztam, szerecsendióztam. A fokhagymát nem kell megpirítani, azonnal
jöhet rá a spenót, ami baromi soknak tűnik elsőre, aztán meglepően
kevés végtermékünk marad, úgyhogy jól jött végül az a tejszínes kukorica
is mellé.
3. Közepes lángon 3-4 percig pirítottam,
csak addig, amíg össze nem szottyadt, de péppé nem szabad főzni. Ekkor
öntöttem fel sűrű tejszínnel, amivel már csak 1-2 percig forraltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése