Az egész a zöldborsóval indult: több főzőcskézős műsorban láttam már
köretként, nyilván ki kellett próbálnom nekem is idővel. Először még
próbáltam követni a jótanácsot, hogy a zöldborsó ízét kár elnyomni
mindenfélével, de most már bátrabb voltam, és igazából mindenhogy nagyon
jó. Először csak egy kis vajat adtam hozzá, sót és borsot, fél
löttyintés tejszínt, ami tényleg elég volt, nagyon odavoltam. Ma nagyobb
hévvel kapott el a kotyvasztás élménye, úgyhogy került bele mindenféle,
de úgy ítéltük meg a végén, hogy ez így még sokkal jobb.
A borsópüré mellé nemisbéka
blogjáról sütöttem combokat, ez sem először készül, hihetetlenül jó
ízvilága van, húskrumplinak is remek, salátával is ettük már, most épp
el akartam hitetni magammal, hogy nem hízlal annyira, ha zöldségeket
pakolok mellé, a fél csomag teavaj eltűnését persze ignoráltam. :)
A bébirépa már semmi extra, de kellemesen kiegészíti a borsót, szép is.
Combok:
- 4 db csirke felsőcomb (alsócomb, szárny, akármi jó)
- 0,5 dl szójaszósz (én világosat használtam)
- 0,5 dl narancslé
- 1 ek barna cukor
- 1 ek balzsamecet
- 2 ek sherry (ilyenem nem volt, így kimaradt, öntöttem bele még egy kis narancslevet)
- 1 tk keményítő
- 2 ek hideg víz
- 1 tk chili
A
keményítő és a 2 ek víz kivételével felforralom a máz hozzávalóit, majd
kikeverem a keményítőt a vízzel, belecsorgatom a keverékbe és
összeforralom. Egy kiolajozott jénaiba teszem a combokat és leöntöm őket
a besűrűsödött mázzal.
200 fokos sütőben egy óra alatt megsül, ha
nagyon gyorsan pirul a teteje, akkor lehet rá tenni egy kis
alufóliadarabot, de ne fedje be az egészet. Időnként meg lehet locsolni
az alján összegyűlő szósszal.
Borsópüré + kakukkfüves-vajas bébirépa:
- 40 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 csomag újhagyma
- 1 tk zúzott rózsabors
- 1+1 ek vaj
- 1/2 kk szerecsendió
- só
- 1 gerezd fokhagyma reszelve/átnyomva
- 1 doboz bébirépa (konzerv)
- 1 ek vaj
- 1 tk kakukkfű
1.
Az egyik evőkanálnyi vajon megpárolom a karikákra vágott újhagymát,
majd hozzáöntöm a zöldborsót és felöntöm az egészet annyi vízzel (vagy
alaplével), ami épp ellepi a borsót. Sózom, rózsaborsozom és puhára
párolom.
2. Ha puha a borsó, összeturmixolom, majd a végén
reszelek bele szerecsendiót és fokhagymát is. Ki lehet hagyni, de nekem
tetszett benne még egy evőkanálnyi vaj, úgyhogy beletettem.
3. A bébirépát csak összerázogattam a vajjal és a kakukkfűvel, meg pici sóval, kis lángon 2 perc alatt összemelegszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése