Hús:
- 50 dkg sertéscomb
- 8-10 ág kakukkfű (2-3 ek szárított)
- 0,5 dl olaj
- só, bors
Tzatziki:
- 1 kígyóuborka
- 1,5-2,5 dl görög joghurt (ha nem kapunk, 3 doboz natúr és 1 doboz édesfehér Activia joghurt keveréke tökéletesen helyettesíti)
- 3 gerezd fokhagyma
- só
1. Egy
edényben összekevertem a szárról letépkedett kakukkfüvet, a sót, a
borsot és az olajat, majd ebbe forgattam a csíkokra vágott sertéscombot.
2. Amíg
ez áll és pihen (ne rakjuk hűtőbe), addig elkészítettem a tzatzikit:
nagylyukú reszelőn héjastul lereszeltem az uborkát, majd szűrőbe tettem,
sóztam és hagytam lecsöpögni.
3. Én ekkor hámoztam meg a köretnek
való krumplit és tettem fel bő vízben, kevés sóval puhulni. Ha már
majdnem megpuhult, leszűrtem, kis tepsibe tettem, sóztam, borsoztam és
szórtam rá görög fűszerkeveréket is, megöntöztem olívaolajjal, és 200 fokos sütőben pirosra sütöttem.
4. Egy
tálban kikevertem a joghurtot a reszelt fokhagymával. Az eredeti
receptben dió is van, de azt nem szeretem és nem is tudom elképzelni
benne, egyébként 6-8 szem kell bele aprítva. Az uborkából kinyomkodtam a levet és a
joghurthoz kevertem. Tálalásig hűtőbe tettem.
5. Ha a krumpli
már kezd pirosodni, akkor jön a neheze, kell egy jó nagy és jól felforrósított serpenyő. Ebben sütöttem ki hirtelen a bepácolt húst.
*Legalábbis akkor, amikor már nem bénáztam. :) Első
alkalommal ugyanis a hűtőből vettem ki a husit, ami a nem elég forró olajamat
hirtelen lehűtötte, aztán ahelyett, hogy pirult volna, levet eresztett
és betonná keményedett a hús, úgyhogy majd félórát pároltam és nagyon ideges
voltam. Másodszor türelmes voltam és jól felforrósítottam az olajat,
ráadásul két részletben sütöttem a husit, hogy mindenkinek legyen elég
helye. Így már sikerült jól megpirítani és puha is lett. Olajat nem öntöttem
alá, mert pácostul került a serpenyőmbe.
5. Végül a három összetevőt egy tányéron tálalom.
(A receptötlet a nemisbeka.hu oldalról származik.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése