Szóval
áfonya. Semmilyen fontos összefüggés nincs, de az jutott eszembe, hogy
ezt a gyümölcsöt igazán kicserélhetnék az életemben a ribizlivel. A
ribizlivel, amit nagymama tukmál, amit lepiszkálsz a (vegyes)gyümölcstorta zseléjéből, ami megmarad a gyümisali
alján, amit hiába cukrozol agyon, amit megeszel, de csak úgy túl akarsz
lenni rajta, amivel kapcsolatban sosem fogod elhinni, hogy mások
tényleg igazi élvezettel eszik. Mégis szembejön újra meg újra,
dögivel...bár az áfonya tenné ezt. Sosem piszkálnám ki a zseléből,
legfeljebb elsőként, ha más bogyóval vegyítik. Áfonyát és fügét kérek
szépen, sokat, mindig. Miért ezeket a legnehezebb elérni?
A torta amúgy nem egy habkönnyű darab, de az áfonya meg is érdemli a tömör gyönyört, én nagy élvezettel ettem. :)
Recept:
(Vakra sült) tortalap:
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 25 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál hideg tej
Krém:
- 14 dkg vaj
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 8 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál finomított melasz (vagy méz)
- 3 evőkanál tejszín
Egyebek:
- 5-10 dkg friss áfonya
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
1. A tészta:
a lisztet elkevertem a cukorral és a sóval, majd nagymama üzemmódban
összemorzsolgattam a hideg vajjal. Amikor szépen eloszlott a vaj, akkor
került bele a sárgája és a tej, amikkel gombóccá gyúrtam a tésztát.
Próbálni kell mindezt gyorsan, ha nem állna össze, akkor még egy kis tej
segít. Folpackba hengergetve hűtőben pihentettem egy órát. Elővettem
egy nagyobb tortaformát (28 cm), a hideg tésztából pedig fél cm vastag
szeleteket vágtam, és ezekkel béleltem ki a formát, szépen
összenyomogatva a széleket. A tetejére alufóliát borítottam (lehet
sütőpapír is), szép adag száraz lencsét borítottam (lehet bab és borsó
is, nehezéknek kell), és így dugtam a sütőbe 10 percre 180 fokon. 10
perc után leemeltem róla a nehezéket alufóliástul, és anélkül sütöttem
még 5 percig. (A végeredmény egy majdnem megsült tészta, még kissé
halovány színnel, a macera oka pedig az, hogy a krém ne áztassa el a
tésztát.)
2. Krém:
a vajat, a csokoládét, az átszitált kakaóport és a sót vízgőz felett
összeolvasztottam. Egy tálban habosra kevertem a tojásokat a cukorral, a
melasszal és a tejszínnel. Ebbe forgattam bele a csokoládékrémet, végül
megtöltöttem a krémmel a tortalapot, és 150 fokon 40-45 percig
sütöttem.
3. Egyebek:
ha kihűlt a torta, lehet rá kenni 1 dl tejszínből 1 evőkanál cukorral
felvert habot, és díszíthető bármilyen gyümölccsel, nálam most ugye épp
áfonyarajongás van.
(A "feltét" miatt hűtőben tárolandó. Az alaprecept Jamie Olivertől származik.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése