2012. augusztus 29., szerda

Déli saláta csípős csirkenyárssal



A növényszervezettan gyakorlatok és nagymamám jótanácsai alapján belekezdtem egy szép darab avokádó érlelésébe. A zöldebb paradicsomok estében egyértelműen működik a módszer (az érő gyümölcsökből, pl. a szottyadó banánokból egy légnemű növényi hormon - etilén - szabadul fel, ez segíti a zöldebbek utóérését), ámde a nyomorék avokádó talán a vastag viaszos héjnak (meg a rá került tartósítónak) köszönhetően egy héten keresztül aszalódhatott volna még a banánjával, sajnos három nap után még kőkemény volt. 
Na persze miért veszek éretlen avokádót, ugye. Sajtkukac blogjáról variáltam át a salátát, szerencsére az avokádó nélkül is nagyon finom. (Eredetileg belevagdostam, de annyira szörnyű a nyers avokádó, hogy a fotózás után kipiszkáltam belőle őket.)


A saláta:
  • 1 érett avokádó
  • 1 doboz kukorica
  • 1 doboz vörösbab
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 7-8 szem koktélparadicsom
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk Tabasco
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor

A kukoricát és a babot jól lecsöpögtettem, majd hozzákevertem a falatnyi darabokra vágott avokádót, mozzarellát, paradicsomot és újhagymát.
Az öntet hozzávalóit alaposan elkevertem és a salátához öntöttem. 10 perc hűtés után máris lehet enni.


A csirkenyársak:
  • 1 nagyobb darab csirkemell
  • 2 dl joghurt
  • cayenne bors (vagy őrölt chili)
  • 2 ek méz
  • 2 ek olívaolaj
Előző este hosszúkás csíkokat vágtam a csirkemellből és zárt dobozban pácoltam másnapig 2 teáskanál natúr joghurtban.
Másnap letörölgettem a pác nagy részét a csirkemellekről, megsóztam, majd vízbe áztatott bambusznyársra húzogattam (most épp hullámvonalban) és egy alufóliával bélelt tepsibe rendezgettem őket. A mézet összekevertem még 1-2 teáskanál cayenne borssal és az olívaolajjal, ezzel a mázzal kenegettem meg a csirkenyársakat.
200 fokos sütőben időnként megforgatva 20-25 perc alatt elkészült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése