Hozzávalók 2 személyre:
- 60 dkg lazacfilé
- 1 citrom
- 5 dkg vaj
- 1 szál zöldhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1/2 kg fenyőpereszke (eredetileg vargánya)
- 1 csokor petrezselyem
- 30 dkg burgonya
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 dl tejföl
- 1 csipet szódabikarbóna
- szeletelt mandula
- só, bors
1. A burgonyát héjában kevés sóval felteszem főni. A gombát megtisztítom és kisebb darabokra tépkedem, a hagymákat felkarikázom.
2. A
gombás raguval kezdem: vajat hevítek, amiben megfuttatom a hagymákat,
rádobom a gombát, sózom, borsozom és jól összepárolom. A végén az apróra
vágott petrezselyem 3/4-ét is hozzákeverem. Melegen tartom.
3. Az
időközben megfőtt és kihűlt (!!) burgonyát meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem,
hozzákeverem a maradék petrezselymet, pici sót és szódabikarbónát, a
tejfölt és a liszteket, majd puha, de nem ragacsos masszává gyúrom.
Gömböket formálok belőle vizes kézzel, mandulába forgatom, majd közepesen
forró olajban kisütöm.
4. A lazacszeleteket sózom, borsozom,
kevés vajon sütni kezdem. Melléteszek két karika citromot és facsarok rá
is egy keveset, ettől jól átjárja sülés közben a citrom íze. A halat
kb. 3 percig sütöm, aztán megfordítom és kap még 1-1,5 percet.
5. A gombás ragura helyezem a kész lazacokat és a burgonyafánkkal tálalom.
A recept a tvpaprikáról származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése