Nem különösebben hatott meg az egyetemes medvehagyma-mánia, de
nyilván egyszer csak vesz az ember, ha már annyira mutogatják. Kellemes
íze van egyébként, amit csodálatosan elveszít főzés hatására, úgyhogy
leginkább friss kencékbe, szendvicshez, salátába ajánlanám, nem pedig
ehhez a recepthez, bár nem ártott neki, csak észrevehetetlen volt. Az
eredetiben nincs, de ha a hűtőmben zöldellik egy nagy csokor, akkor
addig kerül bele a főzeményekbe, amíg el nem fogy, nyilván. Mindenesetre
jól mutat a képen. :)
A ragu Stahl Judit receptje, és az a
zseniális benne, hogy iszonyatosan gyorsan elkészül, de olyan összetett
ízvilága van, mintha órákig bűvöltük volna a tűzhelyet.
3 személyre (se 2-re, se 4-re nem tudok főzni):
- 1 nagy csirkemell
- 5 dkg vaj + 3 evőkanál olaj
- 1,5 dl barna sör (én soproni démonnal próbáltam)
- 0,5 - 1 dl víz
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál baracklekvár
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
1. A csirkemellett felkockáztam és félretettem.
2.
Egy edénykében összekevertem a barna sört, a narancs héját, a
baracklekvárt, a lereszelt vagy felkockázott hagymát, az összezúzott
fokhagymát, a gyömbért, a köményt, némi sót és borsot, és először csak a
víz felét. (Ha sűrű a tejszínünk, akkor bele lehet rakni mindet.)
3. Vaj és olaj keverékén megpirítottam a húskockákat, majd felöntöttem az előbbi keverékkel, és 5-10 perc alatt összefőztem.
4. A tejszínt kikevertem a keményítővel és összeforraltam a raguval. Itt jöhet bele még egy kis víz, ha túl sűrű lenne.
(Sütőben sült krumplival ettük, de rizzsel is jó lehet.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése