Ezzel a sütivel már igen rég szemezek, de teljesen máshogy
képzeltem el. Egészen a csoki felolvasztásának mozzanatáig nem fedeztem
fel, hogy liszt nem is kell a tésztába, aminek hatására kicsit
megijedtem, hogy mi lesz így ebből. Nincsenek jó emlékeim a sok tojással
és nagy mennyiségű cukorral készülő csodákról (egyszer készült egy
cseresznyés lepény, aminek rántotta íze lett, najó ott tej is volt a sok
tojás mellett, de a lényeg, hogy rettenetes volt). Ha már elkezdtem,
nem akartam megfutamodni, ráadásul a kiskönyvben annyira guszta volt a
kép, hogy bíztam a végeredményben. Megsült a tészta, de még mindig nem
tudtam elképzelni, hogy ebből mi lesz. Követtem az utasításokat, és már
úgy voltam vele, hogy megy a kukába, de amikor a nedves konyharuhát
levettem a tésztáról, egészen normálisnak tűnt, úgyhogy befejeztem. A
hűtőben pihent fél napot, rá se mertem nézni, tekercsre ugyanis nagyon
nem hasonlít, alagútnak már inkább elmegy. Végülis gyűjtöttem egy kis
bátorságot, megkóstoltam és pozitívan csalódtam. Kellemes, hideg, édes,
krémes süti. Nem mutat valami jól, de az megnyugtat, hogy a kiskönyvben is
olyan kép szerepelt, amin szét van repedve a rúd, csak nekik rendelkezésükre áll egy profi stáb, amely mindent lakkba önt.
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 ek víz
- 17 dkg cukor
- 5 tojás
- 2 dkg mazsola apróra vágva
- 3 dl tejszín
- 2 ek cukor
- 1 csipet só
1. Sütőpapírral
kibélelünk egy 30 x 20 cm-es sütőformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokit a vízzel gőz felett megolvasztjuk és kissé hűlni hagyjuk. A
tojások sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, majd belekeverük a
csokit és a mazsolát is. A fehérjét megsózzuk és kemény habbá verjük.
Először az 1/4-ét, majd apránként a többit is a csokoládékrémhez
vegyítjük.
3. A tésztát a formába öntjük és kb. 25 percig sütjük.
(Tűpróba!) Kis ideig hűlni hagyjuk, majd sütőpapírral és nedves
konyharuhával letakarva teljesen kihűtjük.
4. Levesszük róla a konyharuhát
és az átázott sütőpapírt, majd ráborítjuk egy tiszta darab sütőpapírra.
Az aljáról eltávolítjuk a sütőpapírt, amin ugye sült.
5. A tejszínt
felverjük a 2 ek cukorral és ezzel kenjük meg a tésztát. Óvatosan
feltekerjük a papír segítségével. Fóliát csavarunk köré, megemelni
viszont nem tudjuk, mert szétesik, ezért csak köré nyomkodjuk inkább,
megadva a végső formát. Hűtőben jó alaposan kihűtjük, majd porcukrozva
tálaljuk.
A recept Emma Patmore: A legjobb receptek - Sütemények című kiskönyvéből származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése