2012. augusztus 29., szerda

A padlizsánok

Először egy muszaka:



Talán meglepő, de a finom muszakának egyetlen titka van: a fahéj. Lehet készíteni tejföllel, besamellel, csak paradicsomszósszal, hússal, hús nélkül (vagy anélkül talán mégsem ;) ), de azt a tipikus ízt a fahéj fogja adni neki. Mellesleg annyira eltalált engem ez az ízvilág, hogy lényegében az összes darált húsos raguba teszek most már fahéjat, pl. chilis babhoz nagyon jó, meg töltött ilyen-olyan zöldségekhez is.

4 adagnyi:
  • 3 darab padlizsán
  • 40 dkg darált hús
  • 1 doboz hámozott paradicsom (feldarabolva)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fahéj, oregánó, cayenne bors
  • 2 kis doboz tejföl
  • 2 tojás
  • olívaolaj

1. A padlizsánokat felkarikáztam, kiterítettem egy tálcán, és ecsettel vékonyan megkentem őket olívaolajjal. A padlizsánnak van egy olyan heppje, hogy csak akkor hajlandó látványosan sülni, ha mindig van alatta olaj, ámde amint olaj kerül alá, úgy nyeli magába azt, hogy észre sem vesszük. Ezt cselezi ki az a módszer, hogy előre megkapja a neki szánt olajmennyiséget, így a serpenyőben már egész jól működnek a dolgok. Tehát közepes lángon az összes karikát megpirítjuk, amihez érdemes két serpenyőt használni egyszerre, mert kicsit lassú a folyamat. Állítólag lehet sütőben is sütni, de még nem próbáltam.

2. Egy másik, magasabb falú serpenyőben olívaolajon átfuttattam a felkockázott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadtam a darált húst és fehéredésig pirítottam. Megszórtam sóval, borssal, 1 csapott teáskanál fahéjjal, 1 teáskanál oregánóval és annyi cayenne borssal, amennyire csípősen szeretjük az ételeket. (Nem kevéssel.)

3. Amint kifehéredett a darált hús, hozzáöntöttem a hámozott paradicsomot (levestül), és közepes lángon készre főztem. Nagyjából 20 perc kell hozzá, akkor jó, ha jó sűrű szaftja van.

4. A két tojás sárgáját összekevertem a tejföllel.

5. Rétegezés: padlizsán + só, darált hús, tejföl, padlizsán + só, darált hús, tejföl, a végén padlizsán + só és tejföl.

6. 200 fokon 20 perc alatt összesült a muszaka, tzatzikivel ettük. Lehet kenyérrel is, de valamilyen saláta mindenképp ajánlott hozzá, mert tömény étel.


Hússal töltött padlizsán:



Recept:
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 kis fej hagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1/2 dl vörösbor
  • só, bors, oregánó, 1 kiskanál fahéj
  • opcionálisan tejföl és snidlinghagyma
  • sajt a tetejére

1. A felkockázott hagymát olívaolajon kis lángon párolgatni kezdtem, majd 1-2 perc után feljebb csavartam a lángot, és belepakoltam a darált húst. Fehéredésig pirítottam, beleraktam az apróra vágott/átnyomott fokhagymát és a paradicsompürét, majd jól átforgattam velük.

2. Ha a hús levet ereszt, akkor azt el kell párolni, csak utána jöhet bele a vörösbor, amit 2 perc alatt kiforraltam belőle. (Így nem lesz erős boríze.) Ezután felöntöttem egy kevés vízzel, fűszereztem és tettem bele fél leveskockát is, de azt nem muszáj.

3. Amíg ez párolódott, kettévágtam a padlizsánt, kifarigcsáltam a belsejét 1-2 centis peremet hagyva, és beleállítottam egy tűzálló tálba. A húsát felkockáztam és kevés olívaolajon átpirítottam, végül azt is beleraktam a raguba.

4. Összesen 20 percig kell főnie a husinak, a végére el kell párologtatni minden levét. A padlizsánokat kikentem vékonyan snidlinges tejföllel (kihagyható), rákanalaztam a husit, a tetejére tettem még egy kis tejfölt és megszórtam reszelt sajttal.

5. 200 fokos sütőben 15-20 perc, pirulásig sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése