4 adagnyi:
- 4 nagy vagy 8 kicsi csirke felsőcomb/4 egész csirkecomb
- 10 dkg teavaj
- majoranna
- 3 szikkadt vizes zsemle
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 2 kis tojás
- fél csokor petrezselyem
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors
- 1 kg burgonya
- 20 dkg brokkoli (fagyasztottat használtam)
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztottat használtam)
- 1,5-2 dl tej
2. A töltelékhez apróra vágtam a vöröshagymát és a petrezselymet, a zsemléket pedig vízbe áztattam. A vöröshagymát kis lángon puhára pároltam az olajban, a legvégén beleszórtam a petrezselymet, majd kicsit hűlni hagytam. Fűszereztem pirospaprikával, sóval és borssal, belekevertem 2 egész tojást, végül pedig a kinyomkodott zsemléket is. Jó alaposan összekevertem a tölteléket. Ha nagyon híg lenne, zsemlemorzsát lehet még tenni bele. Az állaga akkor jó, ha nem csorog le azonnal a kanálról, de nem is olyan tömör, hogy figurákat tudj gyúrni belőle.
3. Kiskanállal a csirkecombok bőre alá ügyeskedtem a tölteléket, a bőrt - amennyire tudtam - ráhajtottam a széleken. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a csirkecombokat, a bőrt sóval, borssal és majorannával fűszereztem, a vaj felét pedig vékony szeletekre vágva elrendeztem a bőrök tejetén.
4. 160 fokos sütőben nagyjából 1 órán át sütöttem a combokat lefedés nélkül, 4-5 alkalommal átlocsolva a bőrt a lecsorgó fűszeres vajjal. Félidőben érdemes megnézni, mennyire olvadt le a fűszer a bőrről, lehet pótolni kissé.
5. A püréhez meghámoztam és felkockáztam a krumplit, és jó sós vízben főztem 5 percig. Ezután beletettem a brokkolit, újraforrás után 5 perccel pedig a zöldborsót is. Amikor minden megpuhult, leöntöttem a felesleges vizet, majd a maradék vajjal és tejjel pürésítettem a zöldségeket. A krumplinyomó nem töri össze teljesen a borsót, de ez nem baj.
Tipp: fagyikanállal szép gömböket lehet kimérni a krumplipüréből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése