2017. március 21., kedd

Amerikai fasírt lilahagymás kukoricával és répás krumplipürével


4 személyre:

Fasírt:
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db kisebb sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2 teáskanál zelleres só (ehelyett szárzellert is lehet tenni bele)
  • 2 teáskanál só
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • máz: 4 evőkanál ketchup, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 teáskanál méz

Lilahagymás kukorica:
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • só 

Répás krumplipüré:
  • 1 kg krumpli
  • 3 db sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • kb. 2 dl tej
  • só 

1. A sárgarépát, a lilahagymát és a fokhagymát késes aprítóval finomra daráltam (le is lehet reszelni), a zsemléket vízbe áztattam. A darált húst összedolgoztam az aprított zöldségekkel, az alaposan kinyomkodott zsemlékkel, a tojással, a mustárral, a ketchuppal, borssal és a sókkal. Ha nagyon laza lenne, zsemlemorzsát lehet még keverni bele. Kiolajozott formába (őzgerinc) nyomkodtam a masszát, a tetejét pedig megkentem a ketchupból, paradicsompüréből és mézből készült mázzal.

2. 180 fokos sütőben alufólia alatt 1 órán át sütöttem. Kb. 40 percnél lefedtem késsel átlyuggatott alufóliával, hogy ne égjen meg a máz, de ne is párolódjon a lefedés miatt. Tálalás előtt 15 percig a formában pihentettem.

3. A kukoricát lecsöpögtettem, a lilahagymát felkockáztam. A fehérborecetből, cukorból, sóból és vízből elkészítettem az öntetet, belekevertem a kukoricát és a lilahagymát, és hűtőben 30 percig pihentettem.

4. A krumplit és a répát meghámoztam, feldaraboltam. Jó sós vízben előbb a répát kezdtem el főzni, majd 10 perccel később a krumplit is beletettem. Amint minden megpuhult, a vizet leöntöttem a zöldségekről, sóztam, vajat kevertem bele, majd a tejjel kissé darabos krumplipürét készítettem.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése