4 személyre:
Fasírt:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 db kisebb sárgarépa
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szikkadt zsemle
- 1 tojás
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál ketchup
- 2 teáskanál zelleres só (ehelyett szárzellert is lehet tenni bele)
- 2 teáskanál só
- bors
- zsemlemorzsa
- máz: 4 evőkanál ketchup, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 teáskanál méz
Lilahagymás kukorica:
- 1 doboz konzerv kukorica
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- só
Répás krumplipüré:
- 1 kg krumpli
- 3 db sárgarépa
- 5 dkg vaj
- kb. 2 dl tej
- só
1. A sárgarépát, a lilahagymát és a fokhagymát késes aprítóval finomra daráltam (le is lehet reszelni), a zsemléket vízbe áztattam. A darált húst összedolgoztam az aprított zöldségekkel, az alaposan kinyomkodott zsemlékkel, a tojással, a mustárral, a ketchuppal, borssal és a sókkal. Ha nagyon laza lenne, zsemlemorzsát lehet még keverni bele. Kiolajozott formába (őzgerinc) nyomkodtam a masszát, a tetejét pedig megkentem a ketchupból, paradicsompüréből és mézből készült mázzal.
2. 180 fokos sütőben alufólia alatt 1 órán át sütöttem. Kb. 40 percnél lefedtem késsel átlyuggatott alufóliával, hogy ne égjen meg a máz, de ne is párolódjon a lefedés miatt. Tálalás előtt 15 percig a formában pihentettem.
3. A kukoricát lecsöpögtettem, a lilahagymát felkockáztam. A fehérborecetből, cukorból, sóból és vízből elkészítettem az öntetet, belekevertem a kukoricát és a lilahagymát, és hűtőben 30 percig pihentettem.
4. A krumplit és a répát meghámoztam, feldaraboltam. Jó sós vízben előbb a répát kezdtem el főzni, majd 10 perccel később a krumplit is beletettem. Amint minden megpuhult, a vizet leöntöttem a zöldségekről, sóztam, vajat kevertem bele, majd a tejjel kissé darabos krumplipürét készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése