Hozzávalók két személyre:
- 50 dkg szűzpecsenye
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl húsleves
- 2 evőkanál tejföl
- 30 dkg burgonya
- 2 db tojás
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál mustár
- 1 dl olaj
- só
- színes bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db zsemle
1. Türelemmel
kezdődik a recept, ugyanis a húst érdemes bepácolni legalább 1 napra,
nálunk most majd 3 napig állt, és ez igencsak jót tett neki. A pácoláshoz a szűzpecsenyét
szeletekre vágjuk, megszórjuk durvára tört színes borssal és megkenjük
mustárral. Annyi olívaolajat öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd hűtőbe
tesszük.
2. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk
és karikára vágjuk. A tojásokat kikeverjük a tejszínnel és az apróra
vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Tvpaprikáéknak van ilyen
helyes kis fémkarimájuk, ők azt veszik elő, én egy alacsony falú
láboskát használtam. Szóval összekeverem a tojásos egyveleget a krumplival, majd
beletöltöm a formába, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, hogy legyen alja (láboskánál ilyen gond nincs). 200
fokon 15-20 perc alatt szépen összesül.
3. A mártáshoz vajat
hevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos rántást készítünk, majd
ízesítjük durvára tört színes borssal, sóval, lágyítjuk 2 evőkanál tejföllel,
felöntjük 3 dl húslevessel és jól összeforraljuk. Rengeteg mártást
kapunk, fele mennyiséget is lehet készíteni.
4. A húst kivesszük a pácból, letörölgetjük, majd olívaolajon
ízlés szerint megsütjük, én közepesen átsütve szeretem, sózni nem
szabad, csak utólag. A hús alá krutont készítünk a zsemléből, ami úgy áll elő, hogy
egy kerek szeletkét vágunk a zsemléből, a héját levágjuk és erre kerül a
husi, szépen rácsorog így a szaftja. A
burgonyatortát tányérra szedjük, mellé a kruton a husival, rá pedig a mártás.
(A recept a tvpaprika oldaláról származik.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése