2017. április 16., vasárnap

Szűzpecsenye borsmártással és burgonyatortával



 Hozzávalók két személyre:
  • 50 dkg szűzpecsenye
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl húsleves
  • 2 evőkanál tejföl
  • 30 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl olaj
  • színes bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db zsemle

1. Türelemmel kezdődik a recept, ugyanis a húst érdemes bepácolni legalább 1 napra, nálunk most majd 3 napig állt, és ez igencsak jót tett neki. A pácoláshoz a szűzpecsenyét szeletekre vágjuk, megszórjuk durvára tört színes borssal és megkenjük mustárral. Annyi olívaolajat öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd hűtőbe tesszük.

2. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk. A tojásokat kikeverjük a tejszínnel és az apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Tvpaprikáéknak van ilyen helyes kis fémkarimájuk, ők azt veszik elő, én egy alacsony falú láboskát használtam. Szóval összekeverem a tojásos egyveleget a krumplival, majd beletöltöm a formába, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, hogy legyen alja (láboskánál ilyen gond nincs). 200 fokon 15-20 perc alatt szépen összesül.

3. A mártáshoz vajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos rántást készítünk, majd ízesítjük durvára tört színes borssal, sóval, lágyítjuk 2 evőkanál tejföllel, felöntjük 3 dl húslevessel és jól összeforraljuk. Rengeteg mártást kapunk, fele mennyiséget is lehet készíteni.

4. A húst kivesszük a pácból, letörölgetjük, majd olívaolajon ízlés szerint megsütjük, én közepesen átsütve szeretem, sózni nem szabad, csak utólag. A hús alá krutont készítünk a zsemléből, ami úgy áll elő, hogy egy kerek szeletkét vágunk a zsemléből, a héját levágjuk és erre kerül a husi, szépen rácsorog így a szaftja. A burgonyatortát tányérra szedjük, mellé a kruton a husival, rá pedig a mártás.

(A recept a tvpaprika oldaláról származik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése