2012. október 27., szombat

Fehérbabos-kókusztejes sütőtökpüré balzsamecetes sült céklával és friss korianderrel


Ha feldolgoztuk a cím hosszúságát, a recept már nem lesz ennyire borzalmas, ígérem. Mostanában - mint látható - nem jut időm leülni bejegyzéseket írogatni, és sajnos visszatért a régi problémakör is, a nincsidőmfőzni. Hétköznap aktív lelki küzdelem folyik a mitegyünkma témakörben, mert sajnos tényleg nincs rá időm és mert minden ételfutár rettenetes, így hétvégén szabadul rám (vagy szabadulok én rá) a pótoljunkbemindent életforma. Legutóbb úgy éreztem, hogy egy egész őszt kell hirtelen kipróbálnom és/vagy bepótolnom, ezért került össze a sütőtök a céklával, és csak éppenhogy maradt ki a játékból a káposzta. Az másnap jött. :)

A cékla:
  • 4 teniszlabdányi méretű cékla
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek cukor
  • 1 ek olaj
Ezzel érdemes elkezdeni. A céklákat megmostam, majd egyenként hámozatlanul alufóliába csavartam őket. Egy szintén alufóliával bélelt tepsire állítgattam a csomagokat, és 200 fokos sütőben egy óra alatt puhára sütöttem. Ezután a türelmes emberek megvárhatják, hogy kihűljön, az énfélék pedig foghatnak egy húsvillát/kést, és elkezdhetik az ügyeskedést. Kicsomagolás után meghámoztam a céklákat, majd kis kockákra vágtam őket. Egy serpenyőben az olajon megolvasztottam a cukrot, felöntöttem a balzsamecettel, és ebben forgattam át a cékladarabokat. Két perc összemelegítés után kész is. Érdemes megkóstolni, hogy elég savanykás-e a balzsamecettől, a végeredménynek édeskés-savanykásnak kell lennie.

A sütőtökpüré:
  • 50 dkg sütőtök
  • 2 dl kókusztej
  • 1 doboz konzervált fehérbab
  • friss gyömbér (kisujjnyi)
  • 1/2 kk szárított zsálya
  • 1 kk cayenne bors
  • só, bors
A sütőtököt meghámoztam, felkockáztam, és feltettem főni a reszelt gyömbérrel, a zsályával, sóval, borssal és a kókusztejjel. Közepes lángon forraltam, és néha átkevertem egy villával. Amikor már látványosan kezdett pépesedni a sütőtök, akkor hozzáadtam a lecsöpögtetett fehérbabot, és botmixerrel összepürésítettem a keveréket. Ha túl sűrű, akkor egy kis vízzel vagy tejjel át lehet még keverni.

A többi:
  • a tetejére friss koriander összetépkedve
  • vékony szeletekre vágott csirkemell majorannás-sós-borsos olajban fél óráig pácolódva, majd forró serpenyőben kisütve
A pürére halmoztam a céklakockákat, megszórtam korianderrel, és boldogan megettük a csirkemellel tálalva.
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése