6 bőséges adag:
- 4 db nagyobbacska, de zsenge karalábé
- 40 dkg darált hús
- két kis maréknyi főtt rizs
- 1 száraz kifli + 1-2 ek zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 kis gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika, só, bors, fehér bors
- 1 leveskocka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis doboz 20%-os tejföl
- 3 ek liszt
1. Előre számolni kell azzal, hogy a nem olyan sok hozzávaló ellenére félidőben hirtelen hatalmas adag étel keletkezik, ezért jó nagy fazekat szedjünk elő.
2. A karalábét meghámoztam és változatos méretű kockákra vágtam (2-3-4 cm), amit nem muszáj követni, én azért csinálom így, mert szeretem, ha a karalábé egy része már szinte péppé főtt, egy része pedig egészben marad. Felkockázás után fazékba tettem sóval, fehér borssal, leveskockával és annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Kell ugye a hely a gombócoknak is, de csak kb. 4-5 centivel érje túl a víz a karalábét.
3. Amíg felforr a karalábénk, addig össze lehet állítani a húsgombóc masszáját. Minden hozzávalót alaposan kikevertem: a húst, az apróra felkockázott hagymát, a reszelt fokhagymát, a rizst, a vízbe áztatott és kifacsart kiflit, a pirospaprikát, a sót, a borsot és a tojást. Ha túl laza lenne, akkor zsemlemorzsával tudjuk normalizálni a helyzetet.
4. Kis golyókat formáztam a húskevervényből, és amint felforrt a karalábé, óvatosan beledobáltam őket a lébe.
5. Közepes lángon kb. 30 percig főztem, kevergetni nem nagyon kell, de néhányszor óvatosan átforgathatjuk. A karalábét lehet közben kóstolgatni, egy-egy gombócot kettévágni, így ellenőrizhető, hogy minden rendben van-e. Az utolsó öt percben tettem bele az apróra vágott petrezselymet.
6. A lisztet simára kevertem a tejföllel és egy kevés karalábés lével, majd behabartam az ételt. A sűrűsége valahol a főzelék és a leves állapot között ideális, köretet vagy kenyeret nem igényel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése