4 adagnyi:
- 50 dkg darált hús
- 1 doboz konzerv lencse (30 dkg száraz lencse megfőzve)
- 10 dkg bacon
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor
- 2 dl alaplé
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 teáskanál kakukkfű
- chili ízlés szerint (chilipehely, cayenne bors, friss paprika, stb.)
- 1 babérlevél
- 1/2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 csipet őrölt fahéj
- só, bors
- 1/2 csokor petrezselyem
- reszelt sajt (parmezán)
1. A bacont és a vöröshagymát felkockáztam, a konzerv lencsének pedig leöntöttem a levét.
2. A bacont olívaolajon ropogósra pirítottam egy magasabb falú serpenyőben, majd kivettem az olajból, helyére pedig a vöröshagymát öntöttem. Kis lángon néhány percig pároltam-pirítottam, a végén pedig belereszeltem a 3 gerezd fokhagymát is. A lángot feljebb csavarva hozzákevertem a darált húst, majd időnként átkeverve fehéredésig pirítottam.
3. A darált húshoz adtam a paradicsompürét, amivel 2-3 percig pirítottam, amíg a püré szépen el nem elegyedett a húsos raguval. Felöntöttem a vörösborral, elpároltam az alkoholt (a hús szinte száraz legyen a serpenyőben), végül felöntöttem alaplével. Fűszereztem sóval, borssal, chilivel, kakukkfűvel, babérlevéllel, római köménnyel és fahéjjal, a paradicsompüré savasságát pedig egy kis cukorral egyensúlyoztam ki.
4. Közepes lángon 20 percig pároltam, időnként egy kis vízzel vagy alaplével lehet pótolni a szaftot.
5. A végén elkevertem a raguban a lecsepegtetett lencsét, a petrezselymet és a pirult bacont is.
6. Reszelt sajttal és friss bagettel ettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése