2012. augusztus 29., szerda

Sütőtök krémleves zsályával



Hivatalosan is beleszerettem a sütőtökbe.
Ez a recept némi ötletes díszítéssel lazán működik ünnepi levesként is, nagyon izgalmasan állnak össze az édeskés-fűszeres-sós ízek, élmény volt enni. Lehet rá pirított bacont vagy tökmagot is tenni.
 
4 tányérnyi:
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 70 dkg sütőtök
  • 1 tk őrölt gyömbér (vagy 2 cm friss reszelve)
  • 1 tk cayenne bors (vagy őrölt chili)
  • 1 tk szárított zsálya
  • 2 dl narancslé
  • 1 liter alaplé (víz + leveskocka)
  • 0,5 dl tejszín
  • só, bors
1. Az apróra vágott hagymát kevéske olívaolajon összefonnyasztom, majd rádobom a kisebb darabokra vágott sütőtököt is.

2. Fűszerezem sóval, borssal, gyömbérrel és cayenne borssal, majd felöntöm narancslével és alaplével. Nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm.

3. Leveszem a tűzről, kiszedek belőle néhány kevésbé szétfőtt kockát, a többit pedig összeturmixolom a tejszínnel.

4. A végén morzsolom rá a zsályát és visszateszem a sütőtökkockákat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése