2012. augusztus 29., szerda

Cottage pie sajtgombócokkal



Nagy kattanásunk volt egy időben a klasszikus Shepherd's pie, amit Gordon Ramsey netes-videós receptje alapján készítgettem, de többnyire csak darált sertéshússal az eredeti bárányhús helyett. Valami ehhez hasonlót szerettünk volna enni, viszont a hétvégi főzésnél szeretek mindig valami újat kipróbálni, amikor van rá végre kellő idő és lelkesedés. Addig nyünnyögtem az elmentett receptek felett, míg végül otthagytam az egész gépet, hogy ez most nem megy, semmi sem szimpatikus. Aztán némi hűtőnyitogatás/nassolgatás után megálmodtam, hogy akkor vegyítsünk: létezik egy másik brit recept, egy Guiness sörös-marhahúsos ragu, ami végül a sütőben sül meg, a tetején cheddar sajtos gombóckákkat.
Így lett végül az a nagy megoldás, hogy legyen darált marhahús, mert ritkán eszünk marhát, a gombóckákhoz pedig füstölt sajtot használtam, ez került a ragu tetejére a krumplipüré helyett.
Erős ízű, karakteres étel, elfér mellé valamilyen ecetes vagy joghurtos saláta.
(A marhahús miatt így már Cottage pie a neve.)

 
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű jénaihoz:

Húsos ragu:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 nagy répa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom (2-3 ek)
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1,5 dl vörösbor
  • 2 dl alaplé (nálam víz + fél leveskocka)
Gombócok:
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 tojás
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 ek mustár
  • 1-1,5 dl víz

1. A répát, a hagymát és a fokhagymákat egy közös tálba reszelem kislyukú reszelőn.

2. A darált marhahúst nagy lángon olívaolajon megpirítom. *Érdemes egy magasabb falú teflonos seprenyőt használni erre a célra.

3. Ha kifehéredett a hús, hozzáadom a reszelt zöldségeket, sózom, borsozom, majd szépen átkeverem, megöntözöm a Worchestershire szósszal és pirítgatom még egy kicsit.

4. A serpenyő közepén kis helyet csinálok, ide kanalazom a paradicsompürét és lassan összekeverem a raguval. Jöhet hozzá a bor, amit teljesen el kell forralni a raguról, hogy ne maradjon erős boríze. Jöhet bele a a kakukkfű és a rozmaring, végül az alaplé, és így szépen puhára párolom a húst.

5. A gombócokhoz összedolgozom a hozzávalókat, érdemes először csak kis vizet adni hozzá, aztán fokozatosan a többit, a végén lágy, picit ragacsos, de vizes kézzel formázható masszát kell kapnunk.

6. Az elkészült húsos ragut jénaiba szedjük, a tésztából pedig diónyi gombócokat formázunk a tetejére.

7. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt barnulásig sütjük.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése