2012. augusztus 29., szerda

Barna sörös csirkeragu



Nem különösebben hatott meg az egyetemes medvehagyma-mánia, de nyilván egyszer csak vesz az ember, ha már annyira mutogatják. Kellemes íze van egyébként, amit csodálatosan elveszít főzés hatására, úgyhogy leginkább friss kencékbe, szendvicshez, salátába ajánlanám, nem pedig ehhez a recepthez, bár nem ártott neki, csak észrevehetetlen volt. Az eredetiben nincs, de ha a hűtőmben zöldellik egy nagy csokor, akkor addig kerül bele a főzeményekbe, amíg el nem fogy, nyilván. Mindenesetre jól mutat a képen. :)
A ragu Stahl Judit receptje, és az a zseniális benne, hogy iszonyatosan gyorsan elkészül, de olyan összetett ízvilága van, mintha órákig bűvöltük volna a tűzhelyet.

3 személyre (se 2-re, se 4-re nem tudok főzni):
  • 1 nagy csirkemell
  • 5 dkg vaj + 3 evőkanál olaj
  • 1,5 dl barna sör (én soproni démonnal próbáltam)
  • 0,5 - 1 dl víz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • só, bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

1. A csirkemellett felkockáztam és félretettem.

2. Egy edénykében összekevertem a barna sört, a narancs héját, a baracklekvárt, a lereszelt vagy felkockázott hagymát, az összezúzott fokhagymát, a gyömbért, a köményt, némi sót és borsot, és először csak a víz felét. (Ha sűrű a tejszínünk, akkor bele lehet rakni mindet.)

3. Vaj és olaj keverékén megpirítottam a húskockákat, majd felöntöttem az előbbi keverékkel, és 5-10 perc alatt összefőztem.

4. A tejszínt kikevertem a keményítővel és összeforraltam a raguval. Itt jöhet bele még egy kis víz, ha túl sűrű lenne.
(Sütőben sült krumplival ettük, de rizzsel is jó lehet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése