2016. február 18., csütörtök

Chilis lencse


4 adagnyi:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 doboz konzerv lencse (30 dkg száraz lencse megfőzve)
  • 10 dkg bacon
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 2 dl alaplé
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • chili ízlés szerint (chilipehely, cayenne bors, friss paprika, stb.)
  • 1 babérlevél
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • só, bors
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • reszelt sajt (parmezán)

1. A bacont és a vöröshagymát felkockáztam, a konzerv lencsének pedig leöntöttem a levét.

2. A bacont olívaolajon ropogósra pirítottam egy magasabb falú serpenyőben, majd kivettem az olajból, helyére pedig a vöröshagymát öntöttem. Kis lángon néhány percig pároltam-pirítottam, a végén pedig belereszeltem a 3 gerezd fokhagymát is. A lángot feljebb csavarva hozzákevertem a darált húst, majd időnként átkeverve fehéredésig pirítottam.

3. A darált húshoz adtam a paradicsompürét, amivel 2-3 percig pirítottam, amíg a püré szépen el nem elegyedett a húsos raguval. Felöntöttem a vörösborral, elpároltam az alkoholt (a hús szinte száraz legyen a serpenyőben), végül felöntöttem alaplével. Fűszereztem sóval, borssal, chilivel, kakukkfűvel, babérlevéllel, római köménnyel és fahéjjal, a paradicsompüré savasságát pedig egy kis cukorral egyensúlyoztam ki.

4. Közepes lángon 20 percig pároltam, időnként egy kis vízzel vagy alaplével lehet pótolni a szaftot.

5. A végén elkevertem a raguban a lecsepegtetett lencsét, a petrezselymet és a pirult bacont is.

6. Reszelt sajttal és friss bagettel ettük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése